donderdag 7 april 2011

DO's en DON'Ts bij het shoppen voor baby's

Een babyuitzet bijeenzoeken, pampers kopen, krampjes verhelpen, borstvoeding bewaren...
Allemaal zaken waar ik voor mijn zwangerschap en bevalling nooit bij stilstond. 
Ik heb zo (zoals ongetwijfeld iedereen) mijn successen en falen gekend qua aankopen, truukjes ed. Hieronder verzamelde ik enkele tips. Sommige tips kreeg ik mee van andere mama's maar ik heb alles zelf uitgetest. Hopelijk kan ik met dit postje enkele mama's in spé helpen.

DO's

Luiers
Luiers van het kruidvat zijn top, ze lekken niet en zijn de helft van de prijs van de "echte" pampers. Ze ruiken ook niet zo "chemisch" als Pampers.

Overtrek voor verzorgingskussen

Een tweetal keer per jaar zie je overtrekken in de Wibra voor een kleine 3€, in nicky velours (zo spons van sponsen broekskes). Wassen gelijk ne zakdoek en houden hun kleur goed vast (ik heb rode).

Tetradoeken

Tetradoeken van Hema of Ikea zijn erg goed van kwaliteit en toch een stuk goedkoper dan de "echte" (ongeveer 1€/stuk).

Spuugdoekjes

De spuugdoekjes van Ikea zijn zeer handig. Ze worden verkocht per 10 en kosten €2,99.

Luierzalf

Inotyol zalf en eosine helpen hier het best tegen luieruitslag. Beter dan de zalfjes van dermocrem, mustella en zwitsal.

Stretch bodykes van HEMA

Verkrijgbaar in effen kleuren met een stickertje op "STRETCH". Kleurvast in de wasmachine, moet je niet strijken en gaan erg makkelijk aan en uit.

Slabbetjes om over het hoofd te trekken

Zeer makkelijk, kan oa. kopen in HEMA en Bel&Bo. Ik maakte er enkele uit een oude sweater.

Krampen en reflux

Hier werkt DIGIMEL homeopatische siroop zeer goed voor krampen en pijn aan maag/slokdarm.

Borstvoedingsschortje

Heel makkelijk om in het openbaar BV te geven. Ik heb er eentje van Bébé au lait.

DON'Ts

Tetradoeken
Tetradoeken van zeeman of wibra. Ze kreuken in de was en zijn niet zacht (ook niet met wasverzachter).

Minislabbetjes van IKEA
Deze trekken helemaal scheef in de wasmachine, spijtig.

BORSTVOEDING

Borstvoeding: melkproductie bevorderen
Ik gebruikte Galactogil korrels, Agnus Castus druppels en ook venkelthee (80 cent voor 10 zakjes in het kruidvat).

Borstvoeding invriezen
Je kan in de apotheek zakjes kopen op BV in te vriezen, deze zijn dun en ontdooien zo sneller. Omdat de hoeveelheid voeding bij je kindje steeds veranderd kan je zakjes van 100cc invriezen en met individuele ijsblokjes (ijsblokzakjes vullen) de gewenste hoeveelheid van bijv. 110cc of 140cc bereiken. Eén ijsblokje is ongeveer 13cc.

9 opmerkingen:

 1. Ik zal dit zeker nog is lezen, als het zover is bij mij.

  Ik ga je zeker volgen.

  Groetjes
  Eline DM*

  ps: kom gerust ook is binnenwippen op mijn blogje, en laat je een reactie achter ben ik nog zo blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh echt é, als het bij mij ook ooit zo ver is dan wil ik mij ook zo'n borstvoedingsschortje. Dat is echt ideaal en gemakkelijk. (en bespaart jezelf en de omgeving wat gène :p)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super, dit bericht! Mijn buikbewoner zit momenteel nog goed waar hij/zij zit, maar als hij/zij er binnen enkele maanden eindelijk is, zijn alle tips absoluut méér dan welkom, dus: dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat jij je ervaringen even op een rijtje zet.
  Iedereen heeft andere ervaringen natuurlijk, maar in de meeste kan ik me wel vinden.

  Voor wie liever ecologische wegwerpluiers heeft (of stoffen luiers, nog beter voor het milieu en ik ben er supertevreden van): die van de Naty Nature Babycare (Bioplanet) zijn héél goed.

  En ik vond de borstvoedingszakjes ook héél goed, ze ontdooien veel sneller dan in een flesje. Wel voorzichtig mee zijn, want ze scheuren nogal snel (en dat merk je pas als de melk ontdooit natuurlijk).

  Geniet er nog van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf geen schort gebruikt, het lijkt me zo 'onademend' voor de baby, ik had wel altijd een tetradoek bij om heb erop-onder-over te draperen, ineens makkelijk als ze wat teruggaf!
  De body'kes van de hema vind ik nogal 'vormeloos' worden na enkele keren wassen en drogen: kort en breed :) ik heb van petit bateau en absorba duurdere maar véél langer bruikbare gebruikt, zelfs voor een tweede kunnen die nu nog mee, die van hema helaas niet meer...

  Plezant hé, zo'n kleintje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tegen de krampen hielpen hier heel goed: collikid, calmomel en nuxillsiroop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Camomille: zo'n schortje blijft boven je kindje en niet er op door zo'n baleintje bovenaan, het is trouwens van heel lichte katoen gemaakt.

  Ik heb ook bodykes van absorba en petit bateau van mijn schoonzus maar die zijn allemaal beige en wit. Weet jij of ze ook in leuke kleurtjes bestaan? De stretch bodykes van hema lijken hun vorm goed te behouden hier. Ik ben trouwens ook tevreden van de bodykes van rainbowbabies.nl, dat was ik vergeten zeggen :D

  @ Fam: collikind hielp hier helemaal niet, toch raar hoe alle kindjes zo anders reageren op zo dingen.

  Blij dat sommige mensen hier iets aan hebben, ik ga proberen in de toekomst om nog eens zo'n postje te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De gewone Hema-bodies zijn niet veel soeps. De strechen wel. Maar hier bijna alleen petit Bateaukes. Vlot tweedehands te vinden. Uitstekende kwaliteit en ze blijven lang en smal ipv kort en breed. En er zijn er met veel kleurkes en tekeningen, maar zo van die 'zotte' exemplaren als bij Hema heb ik wel nog niet gezien.
  Die schort heb ik nooit begrepen. Als je gewoon voedt is er toch niks te zien? Een paar cm² bh misschien. Met zo'n schort ziet iedereeen vanop afstand toch dat je voedt? Ik vind dat dan minder bescheiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Da's leuk zo do's en dont's! Ik snuisterde ze ook af toen ik zwanger was.
  Hier ook erg tevreden van de Hema stuff. Een topper blijkt ook hun slaapzakken te zijn, goedkoop en niet te warm in de zomer. Ze gaan wel af in de was, maar 't is wat het is.
  Over ikea iets minder tevreden, de spuugdoekjes zijn allemaal na 1 wasbeurt gekrompen tot minidoekjes (net genoeg om de mond mee af te vegen) en de tetradoeken vind ik zo stug en hard. Maar hier dan ook een gevoelig huidje voor minimies. Bij zware luieruitslag is Dactazin baby een aanrader!
  Wat de pampers betreft, wij slaan telkens een voorraadje in bij Sluis bezoekje maar we houden het op pampers omwille van gevoelige huidbaby.

  BeantwoordenVerwijderen